Ministarstvo: “Nismo zabranili upis necijepljene djece u vrtiće i škole”

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH demantiralo je medijske tvrdnje da je donijelo naredbu o zabrani upisa necijepljene djece u vrtiće, škole i kolektive. Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Povodom teksta koji je 26.03.2017. godine objavila Federalna novinska agencija, a koju su prenijeli brojni mediji, a u kojem se tvrdi da je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo naredbu kojom se zabranjuje upis necijepljene djece u vrtiće, škole i kolektive, Federalno ministarstvo zdravstva izdaje priopćenje za javnost:

Na temelju članka 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05), federalni ministar zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, svake godine donosi Naredbu o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti. Ovom Naredbom uređuje se program obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u tekućoj godini.

U spornom tekstu koji je objavila FENA se, bez navođenja eventualnog izvora takve informacije niti provjere informacije u Federalnom ministarstvu zdravstva, tvrdi da ovogodišnja Naredba propisuje i to da necijepljena djeca neće moći biti upisana u vrtiće, škole i kolektivne smještaje.

Ističemo da ova informacija nije točna. Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije niti može zabraniti upis necijepljene djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje.

Naredba o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu („Službene novine FBiH“ br. 19/17), kao i naredbe iz prethodnih godina, propisuju obvezu provjere cjepnog statusa prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova; prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih; prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama; prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje; prilikom prijema u radni odnos; prilikom svake posjete liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih); prilikom prijema djece u đačke i studentske domove; prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje.

Ako se pritom utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu/roditelja/skrbnika i u skladu s Programom obveznih imunizacija obaviti dodatno cijepljenje i/ili ponovno cijepljenje. Ukoliko osoba/roditelj ili skrbnik odbije dodatno cijepljenje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nepotpunom cjepnom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora.

Ovo je stoga što je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obvezna te nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obveznu imunizaciju.

Ponavljamo, Naredba propisuje obveznu provjeru cjepnog statusa, a ne zabranu upisa u predškolske i školske ustanove itd. Moguća sankcija za odbijanje obvezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama nego da se roditelji kroz neposredni razgovor s liječnicima trebaju upoznati sa svim znanstveno dokazanim prednostima i značajem imunizacije.

Sporna jučerašnja informacija izazvala je ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama te se može promatrati i kao svojevrsni primjer kako se neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može ogromnom brzinom proširiti, izazvati brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja.

Upravo su neprovjerene, proizvoljne i znanstveno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Europe. S tim u vezi, savjetujemo roditelje da o važnosti, sigurnosti i efikasnosti cjepiva razgovaraju sa svojim liječnicima, pedijatrima te nadležnim zdravstvenim institucijama.

Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u povijesti čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece. Apeliramo na roditelje da u dogovoru sa svojim liječnicima i u skladu s Programom obvezne imunizacije cijepe svoju djecu s obzirom da preventabilne bolesti izazvane necijepljenjem mogu izazvati ozbiljne komplikacije pa čak i smrtne ishode.”