Mladić traži izuzeće sudaca i novo suđenje

Obrana Ratka Mladića zatražila je izuzeće dvojice sudaca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog, kako se navodi, sustavne pristranosti. Zastupnici bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, optuženog između ostalog i za genocid u Srebrenici, traže izuzeće Alphonsa Orieja i Cristopha Fluggea.

Mladićeva obrana ujedno zahtijeva prekid postojećeg te pokretanje novog i, kako se navodi, nepristranog suđenja. Potrebno je formirati posebnu radnu skupinu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi Mladićeva obrana, koja bi u roku od tri mjeseca pripremila izvještaj o tome jesu li Mladiću povrijeđena prava na pravedno suđenje i presumpcija nevinosti.

Orie i Flugge, kao i predsjednik Haškog suda Carmel Agius, ranije su donosili zaključke prema kojima nema sumnje o Mladićevoj krivnji, tvrdi obrana koja spominje presude za Srebrenicu i Sarajevo u kojima su uloge igrala trojica spomenutih sudaca. Naime, u ranijim presudama za masakr nad Bošnjacima u Srebrenici Mladić se navodi kao član udruženog zločinačkog pothvata.

Za Mladićeve branitelje sporni su i komentari Theodora Merona, koji će predsjedavati žalbenim vijećem u ovom postupku, o Mladićevoj odgovornosti za pokolj iz srpnja 1995. godine.

Mladića Tužiteljstvo Haškog suda tereti za genocid u Srebrenici, protjerivanje Bošnjaka i Hrvata u BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.