U Mostaru otvorena izložba “100 godina od završetka Prvog svjetskog rata”

U Mostaru je otvorena izložba “100 godina od završetka Prvog svjetskog rata”. Radi se o građi vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine.
Posjetitelji su imali priliku vidjeti događaje koji su se odvijali u ratnom razdoblju od 1914.-1918. godine na našim prostorima. Prikazana izložba je privatna kolekcija Manuela Martinovića, člana udruge Werk koja se inače bavi austrougarskim fortifikacijama u Mostaru, kao i u okolici.

“Veliki rat je bio zadnji rat s elementima viteštva gdje se prema protivničkoj strani i zarobljenicima te civilima postupalo s poštovanjem. Predmete koje možete vidjeti su plod 30-godišnjeg skupljanja i proučavanja tog vremena. Na zidovima možete vidjeti fotografije iz ratnih žurnala koje su se u to vrijeme čitale u vilama oko Rondoa”, kazao je vlasnik kolekcije Manuel Martinović

Još prije četiri godine, postojali su napori da se i u Mostaru obilježi jubilej, 100 godina od početka prvog svjetskog rata, objašnjava Martinović kako je došlo do ove izložbe.

“Po meni, veći događaj od početka rata je upravo obilježavanje završetka rata i to je ono što treba slaviti” dodao je.

Ratovi trebaju pripadati samo povijesti i ostati samo u muzejima, kazao je Martinović. Tako će izložba biti otvorena do 25. ožujka.