Mušić najavio oporezivanje svih igara na sreću u Federaciji

Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, najavio je da će uskoro biti usvojena nova zakonska rješenja iz oblasti igara na sreću kojima bi se oporezovali svi dobici.

Nova zakonska rješenja prepisana su po modelu koji primjenjuje Hrvatska, a ne onim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću FBiH koje je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, rekao je Mušić u razgovoru za Anadolu Agency.

Ranije predložena zakonska rješenja su usvojena na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, ali u Domu naroda su vraćena u nacrt s namjerom da Vlada ponovno napravi izmjene i provede određenu raspravu.

“Nakon određenih dogovora, prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od europskih zemalja. Jedna inačica zakona je obrađena u Vladi, dostavljena Parlamentu FBiH i po proceduri Dom naroda Parlamenta FBiH bi vrlo skoro trebao staviti to na dnevni red. Nakon razmatranja na Domu naroda i usvajanja u tom domu, Zastupnički dom bi trebao isti takav tekst ponovno razmatrati i usvojiti. Mislim da će se u značajnoj mjeri popraviti taj jedan društveni defekt koji imamo, a koji je u biti prouzrokovan postojećim zakonom”, rekao je Mušić.

Novim zakonom sve igre na sreću će biti oporezovane. “Praktično će se sve vrste igara uvesti u sustav. One su već u sustavu, u softveru Porezne uprave FBiH koja ima vrlo precizan pregled što se događa u registriranim prostorima za igre na sreću”, kaže Mušić.

Povećanje određenih stopa tih poreza u najvećoj će mjeri utjecati na porast prihoda lokalnih zajednica gdje se to igranje vrši, naveo je Mušić. Manji dio prihoda će biti usmjeren prema županijama, a otprilike isti iznos bit će usmjeren i prema FBiH.

Prema njegovim najavama, sadašnji prihod od 30-ak milijuna KM trebao bi po novom modelu preslikanom iz Hrvatske biti povećan za tri do četiri puta.