Najmanje 20 ubijenih u pucnjavi u Orlandu, 42 osobe ranjene

Najmanje 20 ljudi je ubijeno u pucnjavi u noćnom klubu “Pulse” u centru Orlanda, popularnom okupljalištu homoseksualaca. Policijska uprava Orlanda priopćila je da su 42 osobe prebačene u bolnicu.

Napadač koji je poslije dolaska policije uzeo taoce ubijen je u razmjeni vatre s devetoricom policajaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja. Jedan policajac je pogođen u kacigu koja mu je spasila život. Na napadaču su pronađeni jurišna puška i pištolj te zasad neutvrđeni uređaj za koji se strahovalo da je samoubilački eksplozivni prsluk. Napadač nije bio iz lokalnog područja, navela je policija. Dužnosnik FBI-a izjavio je kako postoje indikacije da je napadač bio naklonjen radikalnom islamu i da se istražuje je li bio povezan s Islamskom državom.

Jedan od očevidac izjavio za Associated Press da je u vrijeme pucnjave u klubu bilo više od 100 ljudi.

Orlando je manje od 48 sati prije ovog događaja bio poprište još jedne tragedije koja je šokirala svijet. 22-godišnju pjevačicu Christinu Grimmie ubio je iz zasad nepoznatih razloga napadač dok je potpisivala autograme poslije koncerta. Ubojica je potom oduzeo život i sebi. Policija je navela da ova dva događaja nisu povezana.

Prema podacima organizacije Mass Shooting Tracker, u SAD-u su se u 2015. dogodile 372 masovne pucnjave u kojima je poginulo 475 ljudi, a ranjeno 1.870. Masovna pucnjava definirana je kao događaj u kojem je ubijeno ili ozlijeđeno četiri ili više osoba, uključujući napadača.