Najveće zanimanje u HNŽ-u za gimnazije, a nedostaje zanatlija

Uoči trećeg upisnog roka za srednje škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, županijski ministar prosvjete Rašid Hadžović pozvao je roditelje da djecu upisuju u strukovne skole. I ove je godine najveće zanimanje za gimnaziju i ekonomsku školu, iako na tržištu rada ovaj kadar nije među najtraženijim.

Od 2.249 učenika koji su završili osnovno obrazovanje, njih 1.956 odlučilo se za upis u srednju školu. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji učenici izbjegavaju strukovne škole, dok istodobno samo u metalurškom sektoru u HNŽ-u trenutačno postoji potreba za 400 radnika.

Tesari, armirači, konobari, higijeničarke samo su neka od zanimanja za koja nema školovanog kadra. Kako bi se stvorila ravnoteža, za iduću školsku godinu najavljeno je usklađivanje broja upisanih učenika u pojedine škole s realnim potrebama tržišta rada.

Kako bi se poboljsao ugled strukovnih skola, u ministarstvu najavljuju i uvođenje dualnog obrazovanja koje podrazumijeva da se teorijska nastava odvija u školama, a toliko potrebna praksa u lokalnim tvrtkama u kojima bi mnogi ostali raditi poslije završetka školovanja.