Nebeski zaštitnik zaljubljenih

Ove godine zanimljivo su se poklopili Čista srijeda i Valentinovo. Na neki način povezuje ih sveti Valentin.

Legenda o Danu Svetog Valentina ima podužu povijest, koja seže sve do Staroga Rima, točnije do 3. stoljeća. U to je doba kršćanstvo još bila mlada, nova religija.

Vladajući car Klaudije II. Gotski izdao je naredbu, prema kojoj se vojnici nisu smjeli zaručivati niti ženiti, jer je smatrao kako zbog toga muškarci neće htjeti ići u borbe i ratovati, nego će radije ostajati kod kuće s ženom i djecom.

Svi su svećenici poslušali carev proglas, osim jednog, svećenika Valentina. On je odlučio mlade parove vjenčavati u tajnosti. Kad je za to doznao, car Klaudije je odlučio pogubiti svećenika Valentina i to odsjecanjem glave, a taj se tužni događaj zbio u predvečerje 14. veljače 269. godine. Možda je poruka ove legende u doslovnom smislu – zbog ljubavi možeš i glavu izgubiti.

Pogubljeni je svećenik bio obožavan u narodu, pa su Valentina sunarodnjaci ubrzo proglasili svetim i zaštitnikom mladih i zaljubljenih parova. Kada se nakon nekog vremena u Rimu kršćanstvo učvrstilo, svećenici su i sami proglasili 14. veljače blagdanom Svetog Valentina.

Po čemu je onda sv. Valentin zaštitnik zaljubljenih, na temelju čega se slavi današnje popularno Valentinovo? Prema jednoj od legendi, sveti je Valentin volio ruže, mirisno cvijeće, koje je poklanjao zaručnicima da bi im na taj način zaželio sretno bračno zajedništvo.

Običaj slavljenja Valentinova danas je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”. Pošte su zatrpane čestitkama s nacrtanim srcima, Amorima i Kupidima. Zaljubljeni pišu pjesme, u lokalnim novinama objavljuju ljubavne poruke, izrađuju male predmete u obliku srca…

U svakom slučaju, ne provjeravajući istinitost različitih legendi, ako ste već zaljubljeni i ako želite baš na ovaj dan nekim ljupkim znakom pažnje iznenaditi “odabranicu/-ika srca svoga”, ne dajte se obeshrabriti!

Izvor: bitno.net/dnevnik.ba