Nema sponzora, nema natjecanja

Nakon što su studenti Fakutleta strojarstva i računarstva prije dvije godine napravili formulu “Student” i natjecali se u Češkoj, iste želje imali su i ove godine. No, bolid koji su pravili nisu uspjeli završiti zbog nedostatka novca. Stoga, ove godine neće otići na natjecanje.

Mala potpora sponzora, mostarske studente dovela je u situaciju da još uvijek izrađuju šasiju. Predstavili su se i na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Njihov prvi bolid koji su izložili bio je prava atrakcija. Nakon sajma, poslali su 150 mailova, ali ni jedan nije urodio plodom.
“Ono što nije pohvalno za BiH jest da trenutačno imamo više sponzora iz inozemstva nego domaćih. To su sponzori koji su nam vjerovali na temelju jednog e-maila”, poručuje Filip Sabljić, student druge godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i računarstva.
Prvi bolid s kojim su se natjecali u Češkoj prije dvije godine bio je težak i prevelik zbog čega su se i odlučili napraviti novi. Unatoč tome, u Češkoj su ostvarili dobre rezultate.
“Mislim da je naš bolid prvi s Balkana koji je prošao tehnički pregled. Osim toga, od 40 timova postigli smo 20. mjesto. To je za nas izvrstan uspjeh jer smo prvi put bili na natjecanju. Planiramo se natjecati s novim boljim bolidom, ali ove godine zbog nedostatka novca nismo ga uspjeli napraviti”, istaknuo je Tomislav Gabrić, student 3. godine strojarstva na FSR-u.
Vrijednost prvog trkaćeg bolida iznosila je oko 50.000 KM. Toliko će trebati i za novi. Nadaju se kako će ipak sponzori prepoznati važnost ovog projekta kako bi se predstavili na natjecanjima bar iduće godine.