Novi trener Hajduka: Profesionalac sam, ne dinamovac

Zoran Vulić od danas više nije trener Hajduka, klupu prve momčadi preuzet će Siniša Oreščanin, trener koji je do sada vodio Hajduk II, objavljeno je u utorak na službenim klupskim stranicama, prenosi Index.

“Hajduk se zahvaljuje gospodinu Vuliću na svemu učinjenom za Hajduk, želimo mu puno sreće, zdravlja i sportskog uspjeha u budućnosti”, dodaje se u priopćenju.

Prvu utakmicu na klupi Bijelih Oreščanin imat će u subotu protiv Rudeša.

Što se stručnog stožera tiče, Siniša Oreščanin nastavit će surađivati sa svojim suradnicima koji su do sada činili stožer Hajduka II. Oreščaninovi pomoćnici bit će Goran Rosanda i Marijan Budimir, trener vratara je Ivica Roguljić, a kondicijski treneri su Ivan Zorić i Ante Jurić.

U 15 sati u prostorijama kluba Hajduk je službeno predstavio svog novog trenera.

“Siniša ima odličan uvid u situaciju kluba i s igračima prve momčadi i to je jedan od glavnih razloga zašto smo angažirali Sinišu Oreščanina”, započeo je predstavljanje novog trenera sportski direktor Saša Bjelanović.

Predsjednik splitskog kluba Jasmin Huljaj potvrdio je da je raskid s trenerom Zoranom Vulićem i formalno riješena stvar.

“Raskid suradnje je gotova stvar, sve je dogovoreno. Naravno da imamo odgovornost, baš zbog te odgovornosti odlučili smo raskinuti suradnju sa Zoranom Vulićem.”

Predsjednika Huljaja novinari su pitali o odnosu između trenera prve momčadi i akademije.

“Primijetio sam da komunikacija između Akademije nije bila dobro koordinirana. Tu se može napraviti veliki napredak”, potvrdio je Huljaj ono što je već neko vrijeme tema na Poljudu. Apsolutno vjerujem u njegove kvalitete inače ga tu ne bi ni postavio. Siniša Oreščanin je moj izbor, a ja vjerujem da će se on profilirati na duže vrijeme. Na neke stvari, nažalost, ni on neće moći utjecati, ali ja se nadam da će imati sreće.”

Hoće li se Hajduk napokon okrenuti mladim igračima?

“Dolaskom Oreščanina za trenera neki procesi će se ubrzati. Na sreću smo prisiljeni što brže integrirati mlade igrače i očekuje da ćemo iduću sezonu dočekati sa 70% igrača iz naše škole u kadru prve momčadi”, uvjeren je Saša Bjelanović.

“Profesionalac sam, ne dinamovac”

“Pozdravljam sve nazočne, zahvalio bih se sportskom direktoru i predsjedniku na prilici. Ovdje sam više od dvije godine i uvidio sam koliko ova pozicija znači”, prve su riječi novog trenera Hajduka, koji je nastavio:

“Mislim da sam profesionalac koji svoj posao radi vrlo savjesno, zahvalio bih se svima još jednom na ukazanoj prilici i ne prihvaćam ove opaske da sam dinamovac.”

Što napraviti da podignete momčad?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Prva i osnovna zadaća je podignuti samopouzdanje momčadi. Prvi razgovori bit će psihološke prirode. Ljudi nisu stijene. Mislim da dečki mogu bolje, da zaslužuju ipak malo bolje na bazi HNL-a. Morat ćete mi dati malo vremena da detektiram što ih koči. Ne želim odmah govoriti o svojim idejama i kako će izgledati momčad nakon mog dolaska, moram malo biti i diplomat.”, objasnio je Oreščanin.

“Hajduk je prevelik klub da bi se koristili pojmovima kao što je “povijesna utakmica”. Svaka sljedeća utakmica je najbitnija. Doveden sam ovdje u vidu tranzicijskog perioda i rezultatski se tu nema što gledati. Vrijeme je da se konačno počnu događati one stvari koje su zadane od onog trenutka kad sam došao u klub prije dvije godine. Cilj je da baza igrača koji čini prvu ekipu bude iz škole kluba. Želim dodati 5-6 igrača iz našeg pogona”, kazao je novi trener Bijelih.

Oreščanin je istaknuo koje su njegove vodilje u nogometnoj filozofiji.

“Vjerujem u trening i proces i mislim da se tu može puno unaprijediti igru i igrače”, bio je jasan Oreščanin.

Sportski direktor Saša Bjelanović uvjeren je da Hajduk može dohvatiti Europu do kraja sezone.

“Prerano je govoriti o ciljevima i imperativima, ako znamo da sezona završava u petom mjesecu. Nama nije imperativ prolazak četvrtfinala Kupa. Čak i da ne prođemo u Kupu, mi kroz prvenstvo možemo izboriti Europu”, kazao je.

“Oreščanin je Hajdukovo dugoročno rješenje”

“Ova turbulentna vremena tjeraju nas da radimo nepopularne promjene. Sad će doći novi Nadzorni odbor s kojim ćemo također obaviti razgovor, a Saša i ja ćemo im predočiti što želimo napraviti i tada vidjeti hoćemo li imati njihovu podršku. Čvrsto stojim iza sportskog direktora i trenera Oreščanina kojem sam dao ugovor na dvije godine”, kazao je predsjednik Huljaj.

“Nije se dogodio taj napredak pod trenerom Vulićem. Žao mi je što su izašle neke njegove izjave u kojima je rekao da je razočaran, ali vjerujem da je to sve vruće glave. Neću ga osuđivati jer je legenda kluba i preuzeo je momčad kad nam je bilo najteže”, rekao je Huljaj.

Oreščanin je bio kandidat za klupu Hajduka nakon što je otkaz dobio Željko Kopić. Međutim, Zoran Vulić dobio je priliku prije njega. Zašto Oreščanin nije postao trener već tada?

“Logično je da svaki klub prvo razmatra interne resurse. Pogotovo zato jer Hajduk ima vrsne trenere u školi nogometa. Moj je osjećaj bio da možda još nije bilo vrijeme za Oreščanina. Nakon našeg razgovora u to vrijeme imao sam osjećaj da možda treba pričekati s njegovim angažmanom u prvoj momčadi”, rekao je predsjednik Huljaj.

“Slažem se s predsjednikom Huljajem, mlad sam trener i puno mi je pomoglo još tih četiri-pet mjeseci iskustva koji su iza mene i sada sam spreman preuzeti prvu momčad”, složio se novi trener Hajduka.

Kapetanska traka ostat će na istoj ruci.

“Kapetan je Josip Juranović. Nisam bio u svlačionici i ne znam je li odabran od strane svlačionice, ali on je za mene prvi izbor”, kazao je Oreščanin i tako završio svoje predstavljanje splitskoj publici.