Obilježena 24. godišnjica oslobađanja Vojarne “Stanislav Baja Kraljević”

Manifestacija “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine 2016” nastavljena je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca za poginule branitelje kod spomen-obilježja u Vojarni “Stanislav Baja Kraljević”.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata u subotu obilježavaju 24. obljetnicu akcije oslobađanja Orlovca, Huma, Kruševa, Rodoča, Jasenice i Heliodroma. Program je počeo misom zadušnicom u crkvi na Širokom Brijegu. Zatim su vijence kod spomen-obilježja u mostarskoj vojarni položili obitelji poginulih, ratni zapovjednici, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, predstavnici Ministarstva branitelja ŽZH-a i HNŽ-a, izaslanstvo Grada Širokog Brijega, predstavnici Udruga Hrvatskog vijeća obrane proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

“Oslobađanjem Orlovca, Huma i Heliodroma razbijen je čelični zagrljalj oko Grada Mostara koji su načinili agresori na naša stoljetna ognjišta, Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe. Na Orlovcu i Humu, a osobito ovdje u ovoj vojarni razbijeni su njihovi velikosrpski snovi. Živote za ovu vojarnu među prvima daju Stanislav Baja Kraljević i Mijo Babić. Oni su u temeljima slobode hrvatskog Grada Mostara i Herceg-Bosne”, izjavio je general HVO-a Stanko Baja Sopta.

“Svim sudionicima oslobodilačkih operacija šaljem iskrene čestitke na današnji dan. Živi sjećanje na dane ponosa i slave ove veličanstvene Operacije Lipanjske zore”, dodao je.

U Kapelici Ivana Krstitelja služena je misa. Vijenci su potom položeni i na Humu i Kruševu. Poslijepodne slijedi odlazak na Orlovac.