Obilježena 24. godišnjica zločina nad civilima u Uzdolu

Polaganjem vijenaca i čitanjem imena stradalih u četvrtak je u Uzdolu obilježena 24. obljetnica stradanja hrvatskih civila i vojnika u tom mjestu.

Vijence su u Memorijalnom centru položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji ubijenih, izaslanstvo Općine Prozor-Rama na čelu s načelnikom Jozom Ivančevićem, članovi Udruge Treća bojna, branitelji Uzdola, izaslanstvo Oružanih snaga BiH, predstavnici svih razina vlasti, kao i političkih stranaka te gosti iz Hrvatske.

Misu je predvodio Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup uz sumisništvo s domaćim svećenicima i drugim svećenicima iz ramskih župa i okolice, kazavši kako se danas s tugom, a možda i ljudskim bijesom, sjećamo svega onog što se dogodilo, ne samo na Uzdolu, nego i u drugim mjestima gdje je stradao nevin čovjek.

“Ljudski gledano, oni su danas žrtve, Božji gledano, oni su blaženi i zato je danas važnije moliti za one koji čine nepravdu nego za one koji su trpjeli i trpe nepravdu. Mi smo zato danas i ponosni i zahvalni i molimo se njima umjesto da molimo za njih. Molimo se njima da u našim srcima, u našim životima, u životima svih ljudi ne ponestane snage i odvažnosti. Boriti se na ovom svijetu za Božji svijet jer ovdje počinje Kraljevstvo Božje. Ne može se vjerovati u Boga a da se ne poštuje čovjek. I zato danas, ponosni na njih, obećajemo sebi zalagati se i raditi za bolji svijet, za svijet za koji je Isus umro”, rekao je, između ostalog, biskup Sudar.

Pripadnici Armije BiH te Samostalnog prozorskog bataljona pod zapovjedništvom Envera Buze su u rano jutro 14. rujna 1993. godine upali u Uzdol te pobili sve što su našli pred sobom. U tom stravičnom naletu ubijeno je 29 civila, i to djece, žena i staraca. Kod škole na Ceru, gdje je bila smještena vojarna, stradalo je 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Obilježavanje ove godišnjice započelo je u srijedu okupljanjem Udruge “Treća bojna Uzdol” i branitelja Uzdola zajedničkim Križnim putom i misom na brdu Gradac.