Obilježena 72. godišnjica stradanja franjevaca na Širokom Brijegu

U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 4. – 7. veljače održali su se VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u povodu 72. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16 sati molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana samostana hercegovačkih franjevaca te velikog broja fratara iz Provincije.

Provincijal je istaknuo: “Kad izgovaramo njihova imena, naše misli lete do trenutaka njihovih muka, njihovih križnih putova i trenutaka kada im je grozna i okrutna smrt počela grliti koljena, grkljan, nemoćno i krhko tijelo. Većini njih ruke su bile vezane žicom, a oni gledaju prema nebu, možda neka riječ za oproštajni razgovor, jer zorno je: zemaljski put uskoro će biti dovršen. Dok razmišljamo o tom svršetku, dok slušamo i proučavamo svjedočanstva, uvijek se ponovno pitamo: Kako vam je, braćo naša, bilo u tim zadnjim časovima dok ste gledali lice smrti!? Vjerujem da vam je itekako bio blizak uzdisaj Krista patnika u korizmenoj popijevci koju ste poučavali: ‘Puče moj, puče moj, što učinih tebi i u čem’ ražalostih tebe, odgovori meni?!’ Sedamdeset dvije godine iza toga, a kao da je jučer bilo, u vaše ime ponovno to izričem i pitam se!”

Na kraju sv. mise nazočnima je nekoliko riječi o značenju ove obljetnice uputio don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, a zatim je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, izrekao kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini te se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji molitvenog programa. Gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić pozdravio je nazočne i zahvalio se onima koji su na bilo koji način doprinijeli da 72. obljetnica ubojstva fratara bude sadržajno bogata, Bogu ugodna i svima od koristi, naglasivši kako su ove molitveno-spomeničke večeri razlog za radost i Crkvi nebeskoj i Crkvi zemaljskoj.

Fra Miljenko Stojić za Našu TV komentirao je rad Vicepostulature i traganje za ostacima ubijenih franjevaca koji još nisu pronađeni. Naime, od 66 ubijenih franjevaca sa Širokog Brijega, pronađena su 34.

“24 su sahranjena na Širokom Brijegu. Znamo za još desetoricu na raznim drugim lokacijama. Za preostalu 32 još ne znamo. Teško je reći hoćemo li pronaći barem jednoga, dvojicu ili trojicu. Na području Širokog Brijega tragamo za ostacima još trojice jer znamo da su tu ubijeni, ali zasad nemamo osobitog rezultata. Tragamo i za neodređenim brojem ubijenih na Biokovu. Imamo dobro svjedočanstvo da je u jednoj jami ondje ubijena skupina od 60-ak uhićenika sa Širokog Brijega. Među njima, prema svjedočanstvu, bila je i skupina franjevaca. Vjerujem da ćemo uskoro pronaći tu jamu”.

Tijekom veljače i u ostalim franjevačkim samostanima Hercegovačke franjevačke provincije slavit će se sv. mise za pobijene fratre i puk. U sklopu obilježavanja obljetnice ubojstva fratara u Mostaru 12. veljače, u Franjevačkom samostanu s početkom u 19 sati, održat će se tribina s temom “Istinom do pomirbe”. Tribinu organizira Udruga Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama. Sudionici tribine su Hrvoje Mandić, Dražen Barbarić i Ivo Lučić.

13. veljače, u 11 sati na Filozofskom fakultetu na ovu će temu Ivo Lučić i Dražen Barbarić održati predavanje za studente i ostale zainteresirane, a sv. misa zadušnica za ubijene fratre mostarskog samostana slavit će se u utorak, 14. veljače u 18 sati.