Obitelj Perutina čuva božićne običaje od zaborava

Okićeni gradski trgovi, rasvijetljene ulice, ukrašene kuće dio su božićne tradicije suvremenoga doba. No, još uvijek ima i onih obitelji koji Kristovo rođenje slave u zajedništvu uz običaje svojih predaka.

Sedmeročlana obitelj Perutina iz Borojevića kod Stoca njeguje božićnu tradiciju. Generacijama se prenosi usmenom predajom. Blagdani se ondje slave skromno, ali dostojanstveno.

Paljenje badnjaka, običaj koji je nekada bio neizostavan, gubi se nestankom ognjišta u kući. No u ovoj obitelj to nije slučaj. Na Badnjak muški dio obitelji unosi tri hrastova panja koja simboliziraju Sveto Trojstvo.

Vrijeme priprave za Božić započelo je sadnjom pšenice na Svetu Luciju. U narodu kažu, što je pšenica gušća, to je iduća godina uspješnija. Sudeći prema tome, Perutine čeka izuzetno dobra iduća godina. Uz pšenicu i svijeće, na blagdanskom stolu nema čega nema.

Baka Janja nam kaže da oduvijek posebno mjesto na trpezi zauzima keške. Za ovo jelo se uvijek čuvala najbolja kokoš odnosno pijetao.

Na sam Božić u selu Borojevići i danas se hoda od kuće do kuće i čestita Božić. Upravo je narod kroz tradiciju pokušavao još na jedan način doživjeti Radosnu vijest.

Uz duhovnu pripremu za Božić,i vanjska priprema je uvijek imala svoje mjesto u tradiciji. Dok ima dobre volje, biće i običaja.