Očekuju se gužve za registraciju u zadnjim danima

Približavaju se parlamentarni izbori u Hrvatskoj koji će se u 11. izbornoj jedinici održati 10. i 11. rujna. Kako bi hrvatski državljani u BiH mogli izići na izbore, moraju se registrirati do 31. kolovoza.

“Pravo glasa ovdje imaju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, ali i oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a tog se dana zateknu u BiH. Oni glasuju za izborne jedinice iz kojih dolaze. Državljani iz BiH moći će glasovati i ako se ne registriraju uz potvrdu, tj. suglasnost. Oni s prebivalištem u Hrvatskoj neće imati tu mogućnost. Ne moraju se registrirati birači koji imaju osobnu e-iskaznicu”, objasnila je proceduru za Našu TV Jadranka Modrić, privremena voditeljica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

Do četvrtka nije bilo puno prijavljenih građana za glasovanje, manje od tisuću, a najveća gužva se očekuje zadnjih dana. Kako je se prošle godine prijavilo desetak tisuća birača, iz mostarskog konzulata apeliraju na zainteresirane građane da ne čekaju posljednje dane.

Zahtjevi za registraciju mogu se dostaviti na adrese Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu te konzulatima u Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Za registraciju je potrebna putovnica ili osobna iskaznica.