Odbor za financije i proračun protiv seta zakona o trošarinama

Odbor za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s četiri glasa za i pet protiv nije u ponedjeljak, u prvoj komisijskoj fazi, podržao set zakona koji se odnosi na trošarine, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinamma u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH.

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje trošarina na gorivo za 15 feninga po litru za izgradnju autocesta i cesta.

Za principe predloženih zakona su glasovali Predrag Kožul (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD), dok su protiv bili Salko Sokolović, koji je istupio iz Kluba zastupnika SDA, ali je još član te stranke, Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA) te Nenad Lalić (SDS) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Dom naroda državnog parlamenta je početkom travnja ovaj set zakona usvojio po hitnom postupku, a principe predloženih zakona (prvo čitanje) Zastupnički dom bi trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. svibnja.