Održana konferencija pod nazivom „Hrvati BiH – demografska stvarnost“

“Hrvati BiH – demografska stvarnost“ naziv je konferencije koja je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Organizatori su Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), a pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Hrvatski član Predsjedništva BIH i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH dr. sc. Dragan Čović je istaknuo kako vjeruje da će ova konferencija usmjeriti narod prema onome što treba raditi kako bi rasli i poboljšali položaj Hrvata u BIH. „Demografija je osnova našeg obrazovanja i čitavog razvoja BiH“, kazao je Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako se od sudionika konferencije, kao ljudi od znanosti i struke, očekuju novi odgovori. „Važno je slušati, ali i provoditi što kažete vi eksperti na ovom području. Stoga ovu konferenciju vidim kao početak definiranja ciljeva i mogućih rješenja koji će biti temelj za izradu demografske strategije“, kazao je rektor Tomić.

„Nemamo više vremena za odgađanje“, kazao je predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH akademik Jakov Pehar te istaknuo socijalna, gospodarska i imigracijska pitanja koja terete hrvatski narod.

Izlagači na konferenciji bili su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom „Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva – projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom“, dr. Anto Domić s temom „Depopulacija posljedica ustavnopravne nejednakosti u Bosni i Hercegovini“, mons. Tomo Vukšić s temom „Demografska prisutnost Katolika u BiH od 1996. do 2017. stanje, procesi, budućnost, pitanja i pastoralni izazovi“ (prema izvorima Katoličke crkve) te doc. dr. Stjepan Šterc s temom „Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju – učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.