Održana Prva konferencija o razvoju softverske industrije u BiH

U suradnji s BIT Alijansom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH organiziralo je u utorak u Sarajevu Prvu konferenciju o razvoju softverske industrije u BiH koja je imala za cilj predstaviti potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija.

Na početku Konferencije ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko istaknuo je da softverska industrija u BiH nije plod strateške državne podrške, već individualnih inicijativa IT poduzetnika. Također, naglasio je da danas softverska industrija predstavlja pokretačku snagu bh. ekonomskog razvoja i da je to prilika koju BiH mora iskoristiti.

“Ako kao država nismo shvatili značaj softverske industrije u njenom nastanku, sada, kada već imamo ozbiljnu samoniklu i brzorastuću industriju koja nam stoji na raspolaganju, moramo se posvetiti ovoj industriji kao i drugim granama gospodarstva u punom kapacitetu. Na taj način doprinijet ćemo ubrzanju rasta ove industrije, omogućiti zapošljavanje mladih ljudi na atraktivnim radnim mjestima te povećati vrijednost i prihode u Bosni i Hercegovini”, rekao je ministar Jusko.

Kako bismo ubrzali rast domaće softverske industrije, potrebno je raditi na rješavanju ključnih problema s kojima se ova oblast suočava. Neuređena zakonska regulativa, neprilagođen obrazovni sustav, nedovoljno educiranje mladih o potencijalu softverske industrije, samo su neki od problema koji sprječavaju BiH da stane rame uz rame s globalnim ekonomskim gigantima, poručili su iz BIT Alijanse.

“Kako bismo stvorili pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh. softverske industrije, BIT Alijansa će neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojima se ova industrija susreće svakog dana, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura ove industrije praćena nedostatkom poticaja za razvoj”, izjavio je predsjednik BIT Alijanse Haris Memić.

Prvoj konferenciji o razvoju softverske industrije prisustvovao je veliki broj sudionika, među kojima su bili predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, kao i predstavnici ostalih ministarstava i institucija vlasti u BiH sa svih razina, predstavnici softverske industrije te obrazovnih institucija, nevladinog sektora i medija.

Država Bosna i Hercegovina već danas treba shvatiti značaj softverske industrije ako želimo da ova potentna oblast nastavi svoj rast i razvoj, zaključak je Konferencije.