Održana svečana akademija u Širokom Brijegu

Na Trgu širokobrijeških žrtava za sve poginule i stradale hrvatske domoljubje predstavnici grada i Županije Zapadnohercegovačke položili su vijence i zapalili svijeće.
Zbog spomenika širokobriješkim žrtvama ne smije se zaboraviti svibanj 1991. godine, poručio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

“Trudimo se našim Širokobriježanima prirediti kulturni, sportski i znanstveni program kako bi se podsjetili događaja iz 1991. godine. Danas smo svjedoci banaliziranja svih tih žrtava i događaja, stoga smo mi koji smo izabrani iz naroda dužni redovito i kvalitetno obilježavati te obljetnice kako ne bi došlo do zaborava”, poručio je gradonačelnik.

U okviru “Svibanjskih sjećanja” obilježava se zaustavljanje tenkova u Pologu te godišnjica smrti hrvatskog ministra obrane, Širokobriježanina Gojka Šuška. U obje godišnjice je sastavljena nedavna prošlost Hrvata, poručeno je na svečanoj akademiji.

“Kako se Široki Brijeg nalazi na rubu jednog etničkog hrvatskog prostora, potpuno je logično da se tu pokazala spremnost i volja nad otporom od hrvatskog naroda prema agresiji na BiH i Republiku Hrvatsku. Potpuno je i prirodno da se u jednoj ovakvoj hrvatskoj sredini rodila osoba kakav je bio Gojko Šušak koji je u svojoj osobnosti sublimirao sve vrijednosti tradicionalnog hrvatskog naroda”, poručio je Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iduće godine se navršava 20. godišnjica Šuškove smrti. Stoga je Raguž predložio da se iduće godine organizira znanstveni skup u Širokom Brijegu posvećen ulozi Gojka Šuška u Domovinskom ratu.