Operacije srca u SKB-u Mostar nastavljaju se u ponedjeljak

Računi Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Regionalnog medicinskog centra “Dr. Safet Mujić” i dalje su blokirani. Situacija je svakim danom sve teža. Lijekova je sve manje. Nabavljaju se samo u onim količinama u kojima to odobri Porezna uprava Federacije BiH. No, dobre vijesti su što su plaće medicinarima u SKB-u Mostar isplaćene, a u funkciji bi od ponedjeljka trebao biti i aparat za operacije srca.

Zbog blokiranih računa mostarskih bolnica, životi tisuća pacijenata i dalje su ugroženi. SKB Mostar uputila je žalbu Federalnom Ministarstvu financija zbog postupka Porezne uprave. Najveći problem je nabava, i to u svim segmentima, od reagensa preko potrošnog materijala do lijekova.

“Uspjeli smo u srijedu isplatiti plaće zaposlenicima, no nabavke su u zastoju. Imamo dva dobavljača kojima ne možemo platiti ni carinu. Uputili smo žalbu Ministarstvu financija FBiH, kao drugostupanjskom organu, te se između ostalog pozvali na zaključke Doma naroda. Očekujemo reakciju ministrice. Zahvaljujući razumijevanju dobavljača, imamo nešto lijekova i nastavljamo kako-tako funkcionirati. Preživljavamo iz dana u dan”, izjavio je za Našu TV Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar.

Zbog ove situacije, SKB Mostar je dugo čekao plaćanje popravka dvaju medicinskih aparata koji su nužni kod operacija srca. Srećom od blokade računa do danas, nije bilo hitnih slučajeva koji bi se morali uputiti u Sarajevo i Tuzlu.

Prije dva dana potpredsjednik Federacije Milan Dunović sastao se s v.d. direktora Porezne uprave Šerifom Isovićem. Tom prilikom Isović je kazao kako će ova mjera biti na snazi dok subjekti ne izmire svoj dug ili dok to pitanje ne bude riješeno nekim novim zakonom

Podsjećamo, Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račun SKB Mostar početkom lipnja zbog duga većeg od 100 milijuna KM. Osim SKB Mostar, računi su blokirani i RMC-u “Dr. Safet Mujić”, no danas nismo uspjeli doći do više informacija vezano za stanje u toj županijskoj bolnici.