Orešković neće podnijeti ostavku, SDP skupio 64 potpisa

Tomislav Orešković poručio je da neće podnijeti ostavku te će čekati rasplet krize Vlade u Hrvatskom saboru. Hrvatski premijer rekao je to poslije sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Naglasio je da ne može odstupiti jer bi time priznao da je nešto loše radio. Podsjetimo, Orešković je ranije pozvao potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da se povuku sa svojih pozicija, na što je predsjednik HDZ-a najavio da će tražiti preslagivanje Vlade u kojoj ne bi bilo mjesta za Oreškovića.

U međuvremenu je HDZ, koji još traži potrebnih 76 glasova u Saboru za izmijenjenu većinu te je izgubio potporu Mosta, najavio da namjerava pokušati sastaviti Vladu u kojoj neće biti ni Oreškovića ni Karamarka ni Petrova.

Šef SDP-a Zoran Milanović u međuvremenu je u Saboru poručio da je oporba skupila 64 glasa za raspuštanje Sabora. Pozvao je Most da se izjasni hoće li podržati oporbeni blok u toj namjeri. Troje sada već bivših zastupnika Mosta, Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić, izašlo je iz stranke. Osnovali su vlastiti zastupnički klub u Saboru. I oni se tek trebaju izjasniti koje rješenje preferiraju.