Osmanović: “Promjene Izbornog zakona ne smiju nastati preglasavanjem”

“Do promjene Izbornog zakona ne smije doći bilo kakvim preglasavanjem, pogotovo među koalicijskim partnerima”, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje u petak ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA-a Adil Osmanović.

Navodi da sve stranke moraju biti svjesne svoje političke težine, a politička težina je broj zastupnika, u ovom slučaju u Zastupničkom domu PSBiH. Dodaje da predsjednik HDZ-a Dragan Čović “postavlja prevelike zahtjeve u odnosu na svoj politički kapacitet”.

“Ovo što radi HDZ sa Izbornim zakonom je pogrešan potez. Do promjene Izbornog zakona, koji mora dobiti podršku u oba doma, ne smije doći bilo kakvim preglasavanjem, pogotovo među koalicijskim partnerima. To je jedan od najbitnijih zakona u BiH i oko njega se moraju okupiti i pozicija i opozicija te naći konsenzus i među onima koji su trenutno na vlasti i onima koji će to biti nakon 2018. Evo, ovaj je prijedlog prošao u jednom, ali sam uvjeren da neće u drugom domu”, rekao je Osmanović.

Smatra da se HDZ BiH u nekim trenucima ponaša kao oporbena stranka.

“Znate da su jako bitni zakoni u Federaciji, poput onog o MIO i igrama na sreću, zaustavljeni zbog HDZ-a. Težište se stavlja na rad Vijeća ministara, ali mi dobro radimo svoj dio posla. Ne možemo raditi ako iza nas u punom kapacitetu ne stoje zastupnici koalicije. Očekujemo da HDZ bude na visini odgovornosti kada je u pitanju podrška Vijeću ministara”, rekao je, između ostalog, Osmanović za Oslobođenje.