Otporna aronija kao stvorena za uzgajanje u posuškom kraju

Život obitelji Lovrić u posuškom Viru promijenio se prije tri godine kad su odlučili uzgajati aroniju. Ova čudnovata biljka, porijeklom iz Sjeverne Amerike, jako je otporna na vanjske utjecaje, a taj naziv je zaslužila kad je preživjela nuklearnu katastrofu u Černobilu 1986 godine.

U vrijeme kad su svi odlučili saditi smilje ili masline, Miroslav Lovrić iz Vira odlučio se za uzgoj aronije kako bi otkrio sve blagodati ove nadasve ljekovite i čudnovate biljke. Sibirska aronija u Viru ima idealne uvjete za razvoj. Viša nadmorska visina, sustav kap po kap za navodnjavanje te sama otpornost biljke, koju na ovaj način ekološki i organski uzgaja Miroslav, zahtijeva puno posla.

Najskuplji, ali i najdugotrajniji dio proizvodnje je berba. Stručnjaci kažu kako to najvećim dijelom utječe na cijenu proizvoda. Nakon berbe od njezinih plodova mogu se praviti sokovi, pekmezi, čajevi i likeri, a sve više ljudi u prodavaonicama zdrave hrane kupuje ju zbog njezine ljekovitosti.

Aronija sadrži velike količine vitamina, nekoliko desetaka puta više od slične joj borovnice i sadrži izuzetno rijetki vitamin P. Životni vijek joj je oko 50 godina, ovisno o vrsti. Svi plodovi ove biljke su iskoristivi i upravo zbog toga privlači sve veći broj uzgajivača.

Četiri duluma sibirske aronije obitelji Lovrić samo su početak. Iako su jedini proizvođači u Viru, Miroslav se nada kako će i drugi krenuti njegovim putem kako bi aronija napokon dobila pravo mjesto na tržištu. A jedan od načina za to za Lovriće je osnivanje obiteljskog poduzetništva i proširivanje proizvodnje i ponude.