Otvorena konferencija Sfera 2017: Tehnologija i ugradnja otvora koja je okupila više od 400 poduzetnika iz regije

Četvrtu znanstveno stručnu konferenciju Sfera 2017: Tehnologija i ugradnja otvora u organizaciji tvrtke Sfera d.o.o. Mostar svečano je otvorio predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg, koji je istakao kako su ovakve manifestacije od izuzetnog značaja za Mostar i Hercegovinu, te za cijelu regiju. Naglasio je kako će tvrtka Sfera i u budućnosti imati podršku Vlade u realizaciji ovakvih projekata.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, te se prisutnima obratila savjetnica za visoko obrazovanje, znanost i tehnologiju u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, Sanela Kuko. Kazala je kako je ministarstvo prepoznalo značaj ovog događaja, te shodno tome dalo podršku. Dodala je kako se ovom konferencijom ostvaraju mogućnosti uspostavljanja suradnje, te razmjene komunikacija što je za građevinski sektor jako bitno.

Konferenciji je prisustvovala i glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, Radmila Komadina koja je u svom govoru istakla važnost održavanja ovakvih događaja koji se održavaju upravo u Mostaru, a na kojima se animira znanstvena zajednica. Važno je to, kako je kazala, radi razmjene ideja, predstavljanja novih trendova, te inovacija.

Konferencija se održava 25. i 26. listopada u Intera tehnološkom parku Mostar. Bavi se osnovnim elementima građenog prostora – arhitektonskim otvorima. Preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja arhitektonskih ili građevinskih otvora. Cilj konferencije animacija šire znanstvene zajednice, povezivanje struke i znanosti, te komunikacija, razmjena znanja i iskustva, i naravno uspostavljanje međunarodne suradnje.

Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu su prezentirani naučni i stručni radovi, dok je tema drugog dijela konferencije bila suvremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje i dizajna prozora i vrata.

“U Mostaru smo okupili i povezali struku i znanost. S nama su ponovo stručnjaci i profesionalci iz oblasti građevinarstva, te naravno naši sponzori i partneri bez čije podrške i pomoći ne bismo uspjeli organizirati konferenciju, kojima se ovim putem i zahvaljujem. Okupili smo više od 400 poduzetnika iz regije, arhitekata, inženjera,projektanata, te svih profesionalaca koji posluju u domenu građevinarstva i arhitekture i to nam je jako bitno”, kazala je direktorica tvrtke Sfera d.o.o. Mostar, Naida Memić.

Generalni sponzor konferencije je tvrtka Feal, dok su sponzori: Alukönigstal, Ko-glas, Kristal Vitez, te Niče. Partneri i izlagači su: Profine, Rehau, Bh Alumil, Fakro, Staklorad, Termoglas, Pavković Paneli, Velux, Veka, Inoutic, Zalmo, Sika, Euro-Roal, Llumar, Techwork, i MEN.

Sve tvrtke predstavljaju se u izložbenom prostoru, te putem svojih prezentacija.

Ove godine na konferenciji je prisutan GIZ u čijoj je suradnji uspjela organizacija predavanja IFT Instituta.

“Ono što je bitno naglasiti jeste da do sada nismo imali specifično live prezentaciju, no ovaj put prezentirali smo 6 načina ugradnje otvora. Prezentacija se radila u suradnji s tvrtkama koje su se rado odazvale u pomoći oko navedenog, i to Feal, Sika, Xella, te Staklorad”, rekla je Memić.

Drugog dana konferencije bit će održana panel diskusija vezano za osnivanje konzorcija pasivne kuće u BiH, te predavanje o bim tehnologiji koja je inovacija na području BiH. Nakon završetka konferencije svi sudionici dobit će certifikat o učešću.

Podsjetimo, do sada su u organizaciji tvrtke Sfera održane tri konferencije iz područja građevinarstva. Organizatori najavljuju i narednu naučno stručnu konferenciju o temi “Klimatizacija, ventilacija i grijanje”, koja će se održati u ožujku 2018. godine.