Pametni zavoji signaliziraju infekciju

Znanstvenici sa Sveučilišta Swansea izumili su pametni zavoj koji prati kako zarasta rana i šalje poruku liječniku. Zavoj bi trebao biti u upotrebi od iduće godine.

Tanki senzori registriraju infekciju i poboljšavaju zgrušavanje krvi. Ovi senzori mogu biti i spojeni na pametne telefone te putem aplikacije možete pratiti zdravlje, što može biti ključno za proces oporavka.

“Tradicionalna medicina je ona gdje se pacijentima propisuje terapija svakog mjeseca ili svaka tri mjeseca. Budućnost je u postojanju raznih vrsta terapija koje se kreiraju za pojedince na temelju njihovog životnog stila i obrazaca. Ponekad se pacijenti toliko plaše liječnika da im kažu kako je sve u redu, ali za tim više nema potrebe. U novom 5G svijetu liječnici i pacijenti mogu raditi zajedno na rješavanju problema”, rekao je profesor Marc Clement.

Već se provode klinička testiranja. Zavoj ispušta žutu tekućinu ako je primijećena infekcija rane u samom početku.

Prošle godine priopćeno je kako se radi na zavojima od oklopa rakova koji će pomoći u bržem zarastanju rane. Ključni sastojak je mineral koji se zove kitozan koji se nalazi u rakovima. Poznat je kao ubojica bakterija i stoljećima se koristi u Kini za liječenje rana.