Pendeš i Krstičević za neovisno djelovanje pravosuđa

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević posjetio je Bosnu i Hercegovinu. U Međugorju se sastao s bosansko-hercegovačkom kolegicom Marinom Pendeš. Krstičević je kazao kako nije imao nikakvih problema s ulaskom u BiH s obzirom da su neki mediji objavili da bi bivši zapovjednik IV. gardijske brigade Hrvatske vojske mogao biti uhićen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tijekom 1995. godine.

Hrvatski ministar obrane istaknuo je kako nije imao ni najmanjeg straha da bi mogao biti uhićen prilikom prelaska granice s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon današnjeg sastanka u Međugorju, ministrica obrane BiH i njezin hrvatski kolega zaključili su kako obje zemlje moraju unaprijediti sustave sigurnosti kako bi odgovorile svim rizicima s kojima je suočeno društvo u BiH i Hrvatskoj.

Odgovarajući na upite o nedavnom uhićenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, Pendeš i Krstičević su kazali kako se svaki zločin mora kazniti, ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i kako se predmetima ne smije pristupati selektivno.

Ministri su ocijenili da je međugorski sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i novoimenovane Vlade Republike Hrvatske.