Plenković obećao pomoć uhićenima iz Orašja

Hrvatski premijer Andrej Plenković reagirao je u četvrtak na sjednici Vlade na uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju u ponedjeljak, dva dana poslije njegova službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

“Kazneni postupak i uhićenje deset hrvatskih građana pripremani su duže vremena, vrijeme njihova uhićenja je indikativan. Održavam intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, državnim odvjetnikom, te ravnateljom sigurnosne agencije. Naložio sam ministarstvima vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke, te osiguraju pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima”, rekao je Plenković.

Desetoricu branitelja, koji imaju i državljanstvo Republike Hrvatske, Tužiteljstvo BiH sumnjiči za ratne zločine protiv Srba u Posavini 1992. i 1993. Sud BiH u srijedu im je odredio jednomjesečni pritvor.

Plenković je dodao kako je u suradnji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović donio odluku o imenovanju nove osobe za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

“U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv”, rekao je Plenković dodavši da je Vlada izvijestila Europsku uniju, NATO i ostatak međunarodne zajednice da će učiniti sve kako bi spriječila pokušaje revizije povijesnih događaja.