Plenković u Sarajevu, Kiseljaku i Mostaru

Andrej Plenković prvi službeni posjet odrađuje u petak i subotu u Bosni i Hercegovini. Novi hrvatski premijer u petak ujutro stigao je u Sarajevo. Dan prije dolaska u BiH, Plenković je rekao kako će BiH biti prvi prioritet vanjske politike Hrvatske vlade te kako će Hrvatska učiniti sve kako bi pomogla susjednoj zemlji da postane članica Europske unije.

Posjet BiH Plenković je počeo susretom s kolegom Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Protokolom posjeta predviđen je susret sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Tijekom boravka u Sarajevu, Plenković će imati susrete i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, kao i članovima HKD Napredak.

Plenković će poslijepodne u petak posjetiti Kiseljak. Susrest će se sa načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom.

U večernjim satima Plenković dolazi u Mostar, gdje će se susresti s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Ikom Skokom.

U subotu će posjetiti Sveučilište u Mostaru, sastat će se s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora te će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hratskog narodnog kazališta u Mostaru.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.