Počela predizborna kampanja u BiH

Predizborna kampanja uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini počela je u petak i trajat će do 1. listopada u 7 sati, kada počinje jednodnevna predizborna šutanja.

Središnje izborno povjerenstvo upozorilo je sve političke subjekte da ima ovlasti izdavanja novčanih kazni za širenje govora kojim bi se nekoga potaknulo na mržnju ili nasilje. Predsjednik povjerenstva Ahmet Šantić podsjetio je na konferenciji za medije u Sarajevu na zabrane koje vrijede tijekom predizborne kampanje:

“Zabranjeno je vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna odnosno rodna ravnopravnost. Zabranjeno je postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala vezanog za izbornu kampanju unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, tijela javne uprave ili mjesnih zajednica, vjerskim objektima i na javnim putevima. Zabranjeno je unositi ili pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i oko njih. Zabranjeno je ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i poticati druge na takve aktivnosti. Zabranjeno je sprječavati novinare u obavljanju njihovog posla u skladu s pravilima struke i izbornim pravilima. Zabranjeno je lažno predstavljanje u ime bilo kojeg političkog subjekta.”

Tiskanje glasačkih listića je u tijeku, izviješteno je u Središnjem izbornom povjerenstvu. U tijeku je i distribucija izbornog materijala za glasovanje u inozemstvu.

Ni poslije osam godina lokalni izbori neće biti održani u Mostaru, gdje se ključni politički akteri ne mogu dogovoriti oko novog modela upravljanja gradom.

Podsjetimo, Naša TV će tijekom rujna organizirati predstavljanja političkih subjekata te sučeljavanja kandidata za načelnike i gradonačelnike.