Početak suđenja Đuri Matuzoviću i ostalima 17. svibnja

Na Sudu Bosne i Hercegovine održana je statusna konferencija u predmetu Đuro Matuzović i drugi. Dogovoren je tijek suđenja za devetoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za ratni zločin nad pripadnicima srpskog naroda s područja Orašja.

Početak procesa zakazan je za 17. svibnja. Novosti u postupku su da je iz tehničkih razloga, zbog dolaska na Sud Bosne i Hercegovine, ukinuta mjera zabrane međusobnog komuniciranja optuženih.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković te Stjepo Đurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici zapovjednih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovištva ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno s njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a u podrumu u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u Donjoj Mahali sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Tužitelj Milanko Kajganić je rekao da će tijekom suđenja saslušati 141 svjedoka i uložiti 803 materijalna dokaza. Obrana optuženih nije iznosila plan dokaza.

Kajganić je zatražio da se predmet Mirka Jurića, također optuženog za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Orašju, spoji sa predmetom Matuzović i ostali. Sud će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu.

Devetorica časnika HVO-a i HV-a iz Orašja prethodno su se izjasnila da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.