Poljoprivrednici u BiH zabrinuti zbog početka primjene SSP-a

1. veljače na snagu stupa prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Njime se postupno uspostavlja područje slobodne trgovine između Europske unije i BiH. No, ovo mnoge ne raduje. Neki poljoprivrednici već najavljuju prosvjede smatrajući kako će sporazum uništiti poljoprivredu.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju otvara Bosni i Hercegovini tržište Europske unije koje broji 500 milijuna potrošača. No, mnogi još uvijek nisu sigurni je li BiH spremna za takvu liberalizaciju.

Zbog toga će se bh. proizvodi, prije svega svježe meso, teško naći na europskom tržištu dok će takvo meso iz EU još lakše ulaziti na bh. tržište. Time će se otvoriti i nove kvote za mlijeko, što će također olakšati proizvođačima iz EU ulazak na ovo tržište.

Do sada je bio problem prijevoza svježeg mesa u Tursku jer Europska unija nije dozvoljavala prolaz kroz Bugarsku ili Grčku. Stoga su proizvođači bili primorani prevoziti meso zračnim prometom.

Odgovorni nam kažu kako će se jedino velikim financijskim ulaganjem u poljoprivredni sektor ovi proizvodi pronaći na europskom tržištu.

BiH ima oko 140 do 150 milijuna KM ukupnih izdvajanja za sustav poticanja dok Hrvatska ima pet do šest puta više, a Srbija tri do četiri puta više. Ovaj pokazatelj govori na kojem mjestu se nalazi BiH. Velika financijska izdvajanja su svakako ključna kako bi se ovo, jedno od najtežih poglavlja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, riješilo na dobrobit poljoprivrednika.