Poslanici o Izmjenama zakona o lijekovima i sukobu interesa te smjeni Mektića

Zastupnica Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Maja Gasal Vražalica predložila je dopunu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojom bi bila omogućena nabava cjepiva.

Predstavnički dom trebao bi ovu dopunu razmatrati na sjednici Doma u utorak po hitnom zakonodavnom postupku, a na ovaj način Zakon bi trebao biti usklađen sa europskom praksom.

Gasal Vražalica je podsjetila da je važećim Zakonom zabranjen promet cjepiva na dosadašnji način (veledrogerija – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, županijski zavodi za javno zdravstvo, domovi zdravlja na razini općina), a slično je i na području Republike Srpske i Brčko Distrikta.

“Ovom zabranom je zdravstvenim ustanovama koje se bave javnim zdravstvom onemogućena nabava cjepiva i njihova daljnja distribucija u skladu s pravilima struke odnosno u tzv. hladnom lancu te je onemogućeno pružanje zdravstvene usluge cijepljenja”, pojasnila je.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev nekoliko zastupnika da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Kaznenog zakona BiH koje podrazumijevaju efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH i efikasniju međunarodnu suradnju.

U prvom čitanju trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH kako bi se on uskladio s propisima koji reguliraju sukob interesa i izvještaje o imovinskom financijskom stanju nositelja javnih funkcija.

Zakon predviđa uspostavljanje neovisnog, profesionalnog tijela za provođenje Zakona odnosno Odbora za odlučivanje o sukobu interesa, kao stalnog, neovisnog i samostalnog tijela i detaljnije definira osobe na koje se Zakon primjenjuje.

Osim ovih zakonskih prijedloga, jedna od točaka dnevnog reda bit će i smjena ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića jer su zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara podnijeli zastupnici SNSD-a i DNS-a zbog, kako kažu, neadekvatnog odgovora na povećan priljev migranata u BiH.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH zatražili su zastupnici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je “lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov”.

Na dnevnom redu je i Izvještaj odnosno detaljna analiza rada Izvozno-kreditne agencije BiH te Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine.