Potpisan Sporazum o investicijskom grantu za dionicu Svilaj – Odžak

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu – Koridor Vc “Izgradnja dionice autoceste Svilaj – Odžak”, vrijednom 25,09 milijuna eura.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški važne dionice autoceste Svilaj – Odžak u dužini 10,7 km.

“Zahvaljujem predstavnicima Europske unije i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo bili u prilici potpisati ovaj sporazum”, rekao je Bevanda. Dodao je da je navedena dionica važna i za poboljšanje cestovne infrastrukture i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s Europskom unijom.

Ukupni projekt, osim same te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju. Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini te najavio još 200 milijuna eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

Naglasio je da je EIB od 2001. u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih poduzeća, okoliša i zdravstva.

Potpisivanju je nazočio i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark koji je istaknuo da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu. Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regije zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.