Predstavljen projekt “Ašik Mostar”

“Mostarsko ljeto” stiglo je do svog predzadnjeg programa, a koji je upriličen u dvorištu instituta “Yunus Emre” gdje je predstavljena izložba i performans – arhitektonska radionica za djecu i mlade City lab pod nazivom #AšikMostar, a u organizaciji centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost (ADA centar).

Predstavnica neformalne grupe mladih Emina Isić rekla je kako su smatrali da je ljubav ono što nas sve povezuje i da se o njoj ima što pokazati. “Obilaskom Kajtazove kuće, čitanjem pjesama Hamza Hume koje su bile na neki način početak cijelog ovog procesa, uveli smo djecu u projekat.”

Navela je kako je u ovaj projekt bilo uključeno oko desetero djece uzrasta od 12 do 15 godina te da je izložba i performans rezultat petodnevne radionice koja se održavala u Centru za kulturu u Mostaru.

Projekt #AšikMostar temu ljubavi obrađuje kroz tri oblasti: dramski tekst, kostimografiju i scenografiju.

“City lab je program osmišljen od strane centra Ada i radi se o istraživačkom procesu, gdje djeca i mladi koriste svoju maštu i kreativnost i na taj način dolaze do cilja, a u konačnici formiraju jednu priču o gradu i ljudima koji u njemu žive. AšikMostar je radionica koju smo napravili za ‘Mostarsko ljeto'”, kazala je voditeljica Ada centra Senada Demirović – Habibija.

Posljednji program u okviru “Mostarskog ljeta” bit će koncert benda “Divanhana” na platou ispod Starog mosta 26. kolovoza od 21 sat.

Izvor: Bljesak.info