Preglasavanje Hrvata u NS BiH: Petrović i Bjelica nagrađeni za suđenje protiv Zrinjskog

Odbor za suce i suđenje Nogometnog saveza BiH odlučio je ono što su vjerojatno vidjeli jedino igrači .i navijači nogometnog kluba Željezničar – da sudačka petorka u Mostaru nije napravila katastrofalne, a neki tvrde i zlonamjerne previde za vrijeme derbi susreta s mostarskim Zrinjskim.

Lakat, zaleđe…

Naime, srpski i bošnjački članovi tog odbora, predsjednik Ibrahim Hasanbegović s Muamerom Burekovićem te dvojicom srpskih članova dopredsjednikom Draganom Banjcem i Nenadom Šukurmom, preglasali su dvojicu Hrvata Zorana Repca i Marinka Jelića, piše Večernji list BiH. Oni su time zaštitili suca Dragana Petrovića iz Banje Luke, čije su odluke za vrijeme televizijskog prijenosa iz Mostara vidjeli i sportski komentator BHRT-a Zoran Šuko te stručnjak Boro Jelčić, svojevrsno Oko sokolovo u televizijskoj analizi prvenstvenog kola. No, prilikom pregledavanja prijepornih događaja u Savezu njegovi stručnjaci odlučili su drukčije.

Primjerice, za prekršaj (jedanaesterac) nad napadačem Zrinjskog Bilbijom, koji se nalazio sam ispred vratara na šest-sedam metara, kojega je sleđa odgurnuo obrambeni igrač Željezničara, “većina” je odlučila kako guranje nije bilo dovoljnog intenziteta. Istodobno, za jedanaesterac za Željezničar, koji je dosudio Petrović, ocijenjeno je kako je posve regularan. Taj potez sugerirao mu je također asistent kojega prethodno taj isti Odbor nije htio kandidirati za raniji susret Sarajeva i Slobode jer je neiskusan.

Za taj Odbor regularan je i lakat Željezničarova Zakarića koji nije vidio ni pomoćni sudac nakon čega je pružena pomoć teško ozlijeđenom braniču Zrinjskog Barišiću, a glavni sudac nije ništa dosudio. Dok se vraćao u igru, i nakon zaleđa u toj akciji Želje, postignut je zgoditak. Isti sudački Odbor nije smatrao spornim ni što je sudac Vladimir Bjelica uopće izveo igrače na snjegoviti “blatnjak” stadiona Borca u susretu koji je također igrao Zrinjski.

Vaterpolski suci

Zbog “uvjeta” na tom terenu, kao i za vrijeme susreta Širokog i Krupe na Vrbasu, smijala se BiH cijela Europa, a video je postavljen u rubriku “Šaljivi kućni video”. Navodno je Bjelici signal da se utakmica ipak igra u Banjoj Luci, u kojoj je Zrinjski izgubio također dva boda, dao predstavnik Saveza, no nije navedeno koji.

Nakon tog susreta trener mostarskog kluba Blaž Slišković dao je izjavu da nije trener vaterpolskog kluba. Umjesto suspenzije Bjelice, Savez je suspendirao Sliškovića. Jedan od sudaca koji je kumovao da Zrinjski izgubi šest bodova u tri susreta već je iz Saveza predložen da sudi Željezničaru. Grbić je, naime, arbitar sljedećeg susreta protiv Radnika.


TAG