Prekinuti izbori u Stocu, u BiH zabilježene 93 kritične situacije

U nedjelju u 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini na kojima su zabilježeni brojni incidenti, a najgore je bilo u Stocu, gdje su izbori prekinuti.

Izbori u općini Stolac prekinuti su u poslijepodnevnim satima poslije fizičkog napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića.

Na izvanrednoj konferenciji za medije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) potvrđeno je da se pretučeni Perić nalazi u bolnici s obitelji. Prema riječima člana SIP-a Vlade Rogića, nepoznate osobe s kapuljačama izuzele su nekoliko glasačkih kutija, a ozlijeđene su još dvije osobe. Perić je prije napada, rekao je Rogić, dobio informacije o problemima na još tri glasačka mjesta u općini. Glasovanje je poslije toga prekinuto na svim biračkim mjestima u Stocu.

Nevladina promatračka Koalicija “Pod lupom” zabilježila je nepravilnosti u Stocu već na početku. Jedno od birališta u ovoj općini otvoreno je tek poslije 9 sati, više od dva sata nakon što je trebalo biti dostupno građanima.

Koalicija je priopćila da je evidentirano nekoliko slučajeva prekida glasovanja u općinama Goražde, Jajce, Pelagićevo i Prozor.

“Do 16:30 sati promatrači Koalicije ‘Pod lupom’ izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz suradnju s lokalnim izbornim odborima i Središnjim izbornim povjerenstvom BiH”, navela je Koalicija. “Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja za glasovanje za određene kandidate ili stranke, obiteljsko glasovanje, pritiske i prijetnje promatračima Koalicije ‘Pod lupom’, nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izbornog odbora, glasovanje bez važećeg identifikacijskog dokumenta, te glasovanje u ime druge osobe, što ozbiljno može utjecati na legalnost i u konačnici izborne rezultate.”

Inače, do 15 sati na birališta u Bosni i Hercegovini izišlo je 1.240.212 registriranih birača. Od toga je u Federaciji glasovalo 700.829 građana ili 36,41 posto njih s pravom glasa.

Prvi, neslužbeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju u večernjim satima.