Prijevremeni izbori sve izgledniji u Hrvatskoj

Iako HDZ namjerava pokušati doći do nove većine u Hrvatskom saboru i izvršiti rekonstrukciju Vlade Tihomira Oreškovića, predsjednik stranke Tomislav Karamarko priznao je u subotu kako su prijevremeni izbori izglednija mogućnost.

“Nismo odustali od mogućnosti preslagivanja Vlade, ali smo, naravno, spremni i za nove izbore. Ne bude li ništa od preslagivanja, morat ćemo ići na nove izbore. Nisam nerealan”, rekao je na obilježavanju 27. obljetnice osnivanja HDZ-a u Zagrebu.

Ranije ovog tjedna u Saboru je izglasovano nepovjerenje Oreškovićevoj Vladi. Most, dosadašnji ključni HDZ-ov koalicijski partner, povukao je podršku najvećoj stranci te zajedno sa SDP-om zatražio raspuštanje izbora. To će se najvjerojatnije dogoditi u srpnju, a izbori bi se u tom slučaju održali u rujnu. HDZ je predložio ministra financija Zdravka Marića za mandatara presložene Vlade, ali je sve izvjesnije da do isteka roka od 30 dana neće imati potrebnih 76 ruku.

Karamarko je komentirao i hoće li ostati na čelu stranke nakon što je podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade zbog afere “Konzultantica”. Rekao je da će se Predsjedništvo HDZ-a sastati za dva ili tri dana i da su sve mogućnosti otvorene.