Prosvjedi u Orašju i Livnu zbog pritvaranja branitelja

Zbog uhićenja desetorice branitelja HVO-a s područja Bosanske Posavine. osumnjičenih za ratni zločin, branitelji se ne smiruju. U petak su prosvjedovali u Livnu i Orašju.

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se na prosvjedu u Orašju. Udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata Orašje, kao i branitelji koji su došli iz Hrvatske, poručili su kako je ovo područje u ratu herojski obranjeno od srpske agresije. Poručili su kako srpski zločini na ovim područjima nikad nisu procesuirani.

Potporu pritvorenim braniteljima pružili su i Zaboravljeni branitelji Tomislavgrada i HBŽ-a. Nekolicina njih okupila se na središnjem trgu u Livnu. Iako je prvotno planirano da se prosvjed održi ispred zgrade vlade HBŽ-a, MUP ih je spriječio.

Odvjetnik uhićenog generala Đure Matuzovića uložio je u petak žalbu na odluku o jednomjesečnom pritvoru. Poručuje kako će obranu temeljiti samo na istini te kaže kako ima dokaze da je Matuzović bio i jedan od onih koji je krio Srbe u atomsko sklonište kako bi ih obranio.

Odvjetnik je opovrgnuo nagađanja kako će se njegov klijent braniti prebacivanjem odgovornosti na Hrvatsku vojsku.

Prosvjedima u Livnu i Orašju branitelji su poslali jasne poruke o, kako kažu, sramotnim uhićenjima. Traže da se branitelji puste iz pritvora kako bi se branili sa slobode.