Protokol uz SSP na Predsjedništvu BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Prijedlog protokola bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika sa strane BiH predložen je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Protokol je parafiran 18. srpnja poslije dogovora FBiH i Republike Srpske o prilagodbi SSP-a. Njime se predviđa tehnička prilagodbu trgovinskog dijela odredbi SSP-a u vezi sa izvozom iz BiH na tržište Europske unije i izvoz iz zemalja Europske unije u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

“Protokol se temelji na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir osjetljive kategorije proizvoda u BiH. S danom njegove privremene primjene Europska unija će automatski uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće”, navedeno je u priopćenju Generalnog tajništva Vijeća ministara.