Puigdemont traži europsko posredovanje u sporu Katalonije sa Španjolske

Bivši predsjednik španjolske regije Katalonije u egzilu želi da Europa posreduje u okončanju spora s Madridom, izjavio je on u utorak za AFP. U knjizi o krizi koja ga je prinudila da bježi pred španjolskom potjernicom, Carles Puigdemont sugerira da bi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk bio idealna osoba za taj zadatak.

Govoreći za AFP nakon promocije knjige u belgijskoj prijestolnici Bruxellesu, Puigdemont je, međutim, priznao da nije raspravljao o toj ideji s bivšim poljskim čelnikom. ”Naveo sam ga jednostavno zbog značaja njegove uloge, njegove velike neutralnosti, kao jednu od mogućnosti, ne jedinu”, kazao je separatistički čelnik.

Dužnosnici bliski Tusku nisu odgovarali na zahtjev za komentarom. Tusk je kritizirao upotrebu sile u suprotstavljanju prošlogodišnjem zabranjenom katalonskom referendumu, ali je kazao da je Madrid njegov jedini sugovornik. Europska komisija, izvršni organ EU, uvijek je opisivala krizu kao unutarnju stvar Španjolske koju ona mora riješiti sa svojom regijom.

Puigdemontova bivša katalonska adminstracija provela je glasovanje o nezavisnosti usprkos zabrani španjolskog suda i odlučnoj policijskoj operaciji. On i neke od njegovih kolega zatražili su utočište u Belgiji, a nova katalonska vlada pokrenula je provizorni dijalog sa španjolskim vlastima. U svojoj knjizi – “Katalonska kriza: prilika za Europu” – i u svojim intervjuima, Puigdemont je pozivao na “nezavisno međunarodno posredovanje”. On tvrdi da će njegov prioritet biti pregovori sa Španjolskom koji bi doveli do “”priznatog referenduma”, ali naglašava da je listopadsko glasovanje bilo legitimno.

Puigdemont se još suočava s uhićenjem u Španjolskoj i kaznom zatvora do 25 godina ukoliko bude osuđen za pobunu. On živi u vili u mjestu Waterloo u blizini Bruxellesa. ”Ne razmišljam o svojoj budućoj ulozi u tome. Samo želim da se vratim normalnom životu i da živim što je slobodnije moguć”, inzistira Puigdemont u svojoj knjizi.