Pušićev branitelj: “Nije dokazano da je odgovoran za zločine”

Pred Žalbenim vijećem Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu u ponedjeljak je održano ročište u slučaju Berislava Pušića u sklopu procesa “Prlić i drugi”.

Obranu Berislava Pušića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora, a nije nazočio saslušanju u ponedjeljak, iznio je njegov branitelj Roger Sahota.

U prvom dijelu izlaganja Sahota je istaknuo da Tužiteljstvo ICTY-a nije dokazalao postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Dodao je i da je nepravedno optuživati tadašnje vodstvo RH za vođenje udruženoga zločinačkoga pothvata kad se Hrvatskoj nije omogućila obrana od tih optužbi, prenosi Fena.

“Nema dokaza za udruženi zločinački pothvat, a povjesničari se ne slažu koji su bili Tuđmanovi motivi. Tvrdnja da je Tuđmanov cilj bio ‘velika Hrvatska’ te da su mu u tom naumu pomagali čelnici HVO-a i Herceg-Bosne površan je zaključak Tužiteljstva i ne objašnjava složenu situaciju na terenu”, rekao je između ostalog Sahota.

Pušić, koji je 1993. bio na zapovjednim položajima u Vojnoj policiji HVO-a, nije imao stvarnu moć niti je bio nadređen zapovjednicima i stražarima zarobljeničkih centara HVO-a, rekao je Sahota o Pušićevoj ulozi. “Moguće je da je bio informiran o teškim uvjetima i zlostavljanjima zatočenih Muslimana, ali iz toga ne proizlazi njegova odgovornost”, naglasio je Pušićev branitelj.

“Shvaćamo želju da se kazne odgovorni za užasne zločine na Heliodromu i drugim mjestima, ali Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Pušić odgovoran za ono što se tamo događalo”, istaknuo je Sahota.

Tužiteljstvo je ocijenilo da je pogrešan navod da je Pušić bio niži činovnik bez prave moći. Pušić je, prema Tužiteljstvu, bio veza između političkog vodstva Herceg-Bosne i osoba koje su vodile zarobljeničke centre u kojima su držani muslimanski civili i vojnici.

“Pušić je odobravao odvođenje zatvorenika na teške i opasne poslove poput kopanja rovova, gradnja bunkera i odnošenja poginulih vojnika na prvim crtama bojišnice”, ustvrdila je Goy dodavši kako su mnogi zatvorenici na takvim zadatcima stradali.

“I nakon odluke Mate Bobana o zatvaranju zarobljeničkih centara na području Herceg-Bosne, Pušić je aktivno sudjelovao u iseljavanju muslimanskog stanovništva s područja Herceg-Bosne u treće zemlje, preko Republike Hrvatske, a u tim postupcima sudjelovale su i institucije Republike Hrvatske koje su osiguravale tranzitne vize”, navelo je Tužiteljstvo.

Osim Pušića, u svibnju 2013. godine osuđeni su visoki politički i vojni dužnosnici Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Milivoj Petković. Drugostupanjska presuda očekuje se do kraja godine.