Raditi u vrtu i ozdraviti

Za preživjele od raka rad u vrtu tri godine zaredom može povećati njihove tjelesne sposobnosti, kao i udio voća i povrća u prehrani te pojačati osjećaj vlastite vrijednosti, utvrdili su američki znanstvenici.

Istraživanje je također pokazalo kako su vrtlari obuhvaćeni malom studijom također dobili manje na težini u usporedbi s onima koji se nisu bavili vrtlarenjem.

Procjenjuje se da je u SAD-u više od 15 milijuna preživjelih od raka od kojih je više od dvije trećine starije od 60, navodi se u radu objavljenom u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, prenosi Fena.

-Za preživjele od raka posebno one koji su stariji tražimo promjene načina života koje im mogu pomoći da budu zdraviji ali su istodobno i holistički i imaju smisla- kazala je voditeljica istraživanja Wendy Demark-Wahnefried sa sveučilišta Alabama i sveobuhvatnog centra za rak u Birminghamu.

Demark-Wahnefried dodaje kako su s vrtlarenjem postigli pun pogodak.

Mogli smo poslati ljude u teretane no to nije, kaže ona, smisleno i možemo ih savjetovati da jedu kvalitetnije no želimo da ih to ispunjava i želimo da to bude dugoročno.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 42 osobe koje su preživjele rak od kojih je polovica obuhvaćena programom vrtlarenja, a druga polovica je bila kontrolna i rečeno im je da su na listi čekanja za vrtlarenje. Svi su bili stariji od 60 godina i preživjeli su vrste raka koje imaju visoku stopu preživljavanja.

Izvor: livno-online.com