Radnici Aluminija održali štrajk upozorenja i prosvjed u krugu tvornice

Više stotina radnika Aluminija d.d. Mostar danas je održalo jednosatni štrajk upozorenja u krugu tvornice želeći na taj način iskazati svoje nezadovoljstvo stanjem u tom poduzeću.

Predsjednik Neovisnog sindikata radnika Aluminija d.d. Mostar Romeno Biokšić kazao je u izjavi za medije kako su razlozi za stupanje u štrajk višemjesečna dugovanja za doprinose, zatim razdvajanje kredita od plaće, neisplata jubilarnih nagrada radnicima, nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o plaćama, loši i nesigurni uvjeti rada u proizvodnom sektoru, zapošljavanje novih radno-sposobnih djelatnika na radna mjesta na koja se mogu zbrinuti invalidi rada, te nezapošljavanje potrebnog broja djelatnika u proizvodnom sektoru.

Kada je u pitanju nezbrinjavanje invalida rada, Biokšić je istaknuo kako je to u ovoj tvornici problem već dugi niz godina. – Naši djelatnici koji dugo rade u proizvodnom sektoru obolijevaju i nezbrinjavaju se, a prilikom novih zapošljavanja dovode se novi, radno sposobni djelatnici na neka radna mjesta gdje su se mogli zbrinuti naši invalidi rada – kazao je Biokšići, istaknuvši kako je trenutno u Aluminiju oko 20 invalida.
Komentirajući odluku Vlade Federacije BiH kojom su uplaćeni doprinosi za četiri mjeseca u protekloj godini, Biokšić je ocijenio kako im je odluka vlade jednim dijelom pomogla, ali je to, kako je naveo, samo kap u moru.

Ukoliko se ne udovolji svim njihovim zahtjevima iz Sindikata navode kako će pokrenut proceduru za dvosatni štrajk te eventualno generalnog štrajka.

Direktor Aluminija d.d. Mostar Mario Gadžić kazao je novinarima kako su zahtjevi radnika opravdani, naglasivši pritom kako će i dalje slušati zahtjeve radnika vezane za njihova prava te učiniti maksimum da se tim zahtjevima udovolji. Upozorio je kako Aluminij već 10 godina ima strukturalne probleme nelikvidnosti, kao i na konstantan problem električne energije, ustvrdivši kako država nema reguliranu energiju za najveće potrošače, kao što je Aluminij, koji 14 posto ukupne energije BiH troši, no da se, na žalost, tri puta veće količine električne energije izvoze iz BiH.

Govoreći o dugovanjima Aluminija prema Elektroprivredi, Gadžić je ocijenio kako je nova uprava zatekla velika dugovanja koja iznose oko 260 milijuna maraka. Istaknuo je kako im je potrebna pomoć države, odnosno Vlade Federacije BiH kako bi riješili svoje probleme. – Problematika u Aluminiju traje već 10 godina i udarila je Aluminij 2017. godine, na način da se svi dugovi moraju vraćati, otplaćivati i reprogramirati. To je dovelo do situacije da se radnici, uprava i nadzorni odbor svakodnevno bore kako bi stabilizirali ovo poduzeće, ali bez jačeg i većeg konsenzusa, tj. sa samim vlasnicima, ne možemo govoriti o nekoj dalekoj budućnosti – kazao je Gadžić.

www.vecernji.ba