RAK nije dobio veće prigovore od početka izborne kampanje

Kampanja za lokalne u jeku, za sada sve protječe bez većih prigovora Regulatornoj agenciji za komunikacije. Što podrazumijeva kvalitetno izvještavanje u predizbornoj kampanji? O tome i ostalim pitanjima danas su u Hotelu Mogorjelo razgovarali predstavnici medija, obrazovnih institucija, novinarskih udruženja te Regulatorne agencije za komunikacije.

Politički izbori su uvijek profesionalni izazov za medije, pogotovo unutar bh nesređenih sektora društva. Kako bi se što bolje pripremili za izvještavanje u tijeku izborne kampanje, u Čapljini je u srijedu održana radionica na tu temu.

U izlaganjima je rečeno da su se mediji u poslijeratnom razdoblju pomaknuli od podjele prema nacionalnom ključu zbog pritiska međunarodne zajednice i tijela kao što je Regulatorna agencija za komunikacije koji su donijeli zakone prema kojima su se mediji morali ravnati, ali je ostao utjecaj onih koji ih financiraju.

Nove tehnologije su unijele nepredvidljivost, ali i poplavu medija koje je teško kontrolirati. Stoga je bitno slijediti preporuke Vijeća Europe o ravnoteži, ali i donijeti jasna pravila unutar vlastite medijske kuće, posebno u izbornom razdoblju.

Prema riječima djelatnika RAK-a, većih prigovora na kršenje pravila nema, ali postoji neupućenost medija u njihova prava i obveze.