RAK pooštrio kazne za prekršaje

Regulatorna agencija za komunikacije BiH primjenjivat će oštrije sankcije nego ranije jer je na snagu stupio dokument “Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK”, a koje je usvojilo Vijeće ministara BiH. Kako bi nositelje dozvola upoznala s novim pravilnikom, agencija je održala sastanke u Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru.

U 2016. je zabilježen znatno veći broj prekršaja u odnosu na prethodne godine.

Pomoćnica direktora za emitiranje Helena Mandić kazala je kako su detaljno pregledali po jedan tjedan televizijskog programa i utvrđena su kršenja u svim slučajevima.

“To se odnosi kako na kršenje uvjeta dozvola, tako i kršenje obaju kodeksa koji se primjenjuju, kodeksa o audio-vizualnim uslugama i kodeksa o oglašavanju ili komercijalnim komunikacijama. Sankcije su stoga bile puno veće nego što je to ranije bio slučaj”, kazala je Mandić.

Najveća kršenja pravila Regulatorne agencije za komunikacije odnose se na govor mržnje za koji sankcije mogu iznositi od 5 do 150 tisuća KM.

“U posljednje vrijeme smo primijetili da se govor mržnje, koji je tijekom jednog razdoblja bio isključivo na web portalima, polako, ali sofisticirano vraća u elektronske medije. Cilj nam je to spriječiti i pravovremenim djelovanjem taj oblik zagađivanja društva na pravi način spriječiti”, rekao je generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Problem je i na području građenja javnih telekomunikacijskih mreža koje započnu kao kablovski operateri te zbog nedostatka inspekcijskog nadzora i manjka propisa počnu pružati druge usluge. Za takve operatere maksimalna kazna je podignuta na 150.000 KM.

U RAK-u su naglasili kako je u tijeku natječaj kojim bi trebalo nabaviti digitalnu opremu za šest preostalih područja u BiH, što bi dovelo do završetka procesa digitalizacije.