Ratku Mladiću doživotna kazna zatvora

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donijelo je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredilo mu doživotnu kaznu zatvora.

Za vrijeme čitanja optužnice i presude sud je potvrdio da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u sedam drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Sud je zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela, kazao je sudac Orie.

Oko 10.40 određena je pauza koja je trajala gotovo do 11.30. Mladiću je za to vrijeme izmjeren krvni tlak tri puta. Njegov odvjetnik tražio je da se odgodi daljnje čitanje jer da bi se u suprotnom moglo pogoršati Mladićevo zdravlje ili da se odmah kaže presuda bez planiranog čitanja. No sud je odlučio dalje čitati presudu. No Mladić je potom počeo vikati te je sudac tražio da ga se izvede iz sudnice i odveden u prostoriju u kojem može sjediti na sofi i pratiti presudu. U njegovoj blizini su liječnik i medicinska sestra, kazao je Orie.

Raspravno vijeće smatra da je optuženi znatno doprinio ostvarenju cilja udruženog zločinačkog pothvata u Srebrenici, rekao je sudac Orie.

Raspravno vijeće ICTY-ja izriče nepravomoćnu presudu bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću. Optužen je za genocid i druge ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Predsjednik raspravnoga vijeća na suđenju Ratku Mladiću, Alphons Orie prethodno je kazao da je Mladić optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premještanja. Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

U osvrtu na odgovornost optuženog u ovoj oprtužnici Vijeće navodi kako smatra da je njegovo djelovanje tijekom sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata, odnosno ono djelovanje koje je poduzeo VRS (Vojska Republike Srpske), s obzirom da su mnogi od glavnih počinitelja bili pripadnici snaga VRS-a između 1992. i 1995. optuženi je izdao naredbe kojim se uspostavio i organizirao VRS i njegova glavna tijela. Optuženi je isto tako usko surađivao u radu VRS-a, rekao je Orie.

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata Vijeće je utvrdilo da je od 1991. do 30. studenog 1995. postojao udruženi zločinački potvhat čiji je cilj bio trajno uklanjanje bosanskim Muslimana i Hrvata s područja na kojem su bili bosanski Srbi.