Reiner u Mostaru: “Konstitutivnost Hrvata u BiH mora uistinu zaživjeti”

Željko Reiner dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini počeo je sastankom u Mostaru s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH. Predsjednik Hrvatskog sabora osvrnuo se na trenutačni položaj hrvatskog naroda u BiH:

“Svi se moramo potruditi, a prvenstveno Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska, koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH, da konstitutivnost Hrvata koja postoji na papiru uistinu zaživi, da to svaki građanin može osjetiti.”

Čavara je prenio novinarima da će se u Hrvatskom saboru uskoro održati tematska sjednica o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. “Prvenstveno se to odnosi na ustavnu obvezu Republike Hrvatske da brine o Hrvatima u BiH. Mi tražimo da to bude na institucionalnoj, transparentnoj razini. Mislim da ne postoji potreba za drugačiju pomoć Hrvatima u BiH”, rekao je Čavara.

U Reinerovoj pratnji bio je i Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru iz XI. izborne jedinice. Istaknuo je da se pred BiH pruža velika prilika u procesu pristupanja Europskoj uniji i da joj Hrvatska u tome može pomoći:

“Hrvatska u razdoblju koji je pred nama, posebno u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, treba pomoći BiH da i po kraćem postupku nego u slučaju Hrvatske postane članica Unije. Treba još pomoći da se u procesu usvajanja europskih standarda od strane BiH standardiziraju i harmoniziraju konstitutivna prava naroda u BiH. Posebno tu mislim na poziciju hrvatskog naroda.”

Akademik Reiner u sklopu posjeta Bosni i Hercegovini obići će još Sarajevo i Banja Luku.