Reportaža iz Jordana i Izraela

Prije otprilike pola godine donijeli smo vam reportažu iz Portugala u više nastavaka. Sada smo se okrenuli istoku te zahvaljujući kolegi snimatelju donijeli novu priču.
Ako se želite na neki način vratiti korijenima ljudske civilizacije, ako želite doći na početke kršćanstva, onda su nezaobilazno odredište istočne obale Sredozemnog mora.
Izrael, i njegova susjedna država Jordan nude sve ono što biste kao ljubitelj povijesti, drugačijeg načina života i egzotike mogli tražiti.
Od poznatih svetišta do nevjerojatnih ostataka nekadašnjeg života.

Avion je stigao poletio i stigao izravno iz Mostara, a jasan znak da ste u arapskom dijelu svijeta ne mora najavljivati pilot, pogled na pustinjsko tlo vas odmah uvlači u orijentalni doživljaj. Jordan ili zemlja između tri vatre, kreacija je 20-tog stoljeća. Prostor nikada nije bio dovoljno homogen da tvori jednu državu, ali njegov strateški položaj je rezultirao boravkom starih Egipćana, Asiraca, Babilonaca, Grka, Rimljana, Turaka, Križar i drugih. Oni su ovdje živjeli, ratovali i trgovali, kreirajući zanimljivu prošlost i nasljeđe.

Glavni grad Amman je politički, kulturni i komercijalni centar države, ali mjesto i za brojna strana predstavništva, stoga ne čudi veliki ekonomski rast. s druge strane Istočni Amman uglavnom je ispunjen povijesnim znamenitostima, dok je zapadni moderniji i čini spomenuto gospodarsko središte grada. Nastanjuje ga oko četiri milijuna stanovnika od ukupno njih desetak milijuna.

Amanska citadela je jedno od sedam mjesta ili brda koje originalno tvore ovaj grad. Od tragova civilizacije još iz doba neolitika do prolaska mnogih naroda. Unatoč razdoblju odlaska stanovništva i napuštenosti sve do kraja 19. stoljeća, ovo se smatra jednim od najstarijih svjetskih stalno naseljenih mjesta. Impresivan je pogled na hram Herkula uz koji stoje drugi svjedoci prošlosti poput bizantske crkve ili lijepo očuvanog amfiteatra.

Produžili smo i do mjesta za koje se govori se da je upravo odavde Mojsije ugledao Kaanan ili “obećanu zemlju” koja čini područje zapadno od Jordana i Mrtvog mora u doba prije doseljenja Izraelaca.

A onda je na red došla Petra, što prevedeno s grčkog znači stijena. Mjesto zbog kojeg se put u Jordan ne odbija.
Danas nije napušten zahvaljujući turistima i beduinima koji ovdje znaju boraviti, a u vrijeme antike ovo je bio glavni grad Nabatejaca. Petra je poznata po svojim helenističkim građevinama uklesanim u stijene, koji su otkriveni zapadu tek 1812. godine, a od ’85., upisana je na UNESCO popis najvrijednijih mjesta svjetske baštine.

Na području gustih granica i čestih ratova za iste drugi dio puta je bio posvećen Izraelu. Galilejsko more ili jezero najveće je slatkovodno jezero na teritoriju Izraela. Biblijsko je mjesto koje se povezuje s čudima Isusa Krista. Ali i samom jezeru sada treba čudo, jer je suša u toj regiji dovela do opadanja razine vode posljednjih godina.
Izrael, naravno, ima i svoje pravo more. Haifa, treći grad po veličini i luka na mediteranskoj obali pruža pogled prema susjednom Libanonu. U Izraelu se tri velike religije – židovstvo, kršćanstvo i islam, međusobno susreću na svakom koraku.

Možemo reći da kršćanstvo počinje u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja, mjestu koje je 10 km južno od Jeruzalema i danas pod palestinskom samoupravom. Kršćani širom svijeta hodočaste ovdje od 2. stoljeća pa je i danas Bazilika Isusova rođenja puna posjetitelja. Neobičan i poseban osjećaj pruža nakon mjesta rođenja stupiti u baziliku svetog groba. Nekima ovo iskustvo promijeni cijeli život, pa onda simbolično ili pravo krštenje u rijeci Jordan dođe kao povratak i potvrda vjere.

Ostavili smo Jordan i Izrael te njhova brojna turistička mjesta sa željom za još jednim povratkom i detaljnijim proučavanjem života ovih nevjerojatnih mjesta, pravih vremeplova…

Cijelu ovu priču najbolje ilustrira slikom priloženi video.