Sad je vrijeme za investirati u Vareš

U općini koja je doživjela sudbinu kao i neka druga mjesta u svijetu koja su svoj rast bazirala prvenstveno na rudarstvu, danas se osjeti neki novi “vjetar”.

Priča o ekonomskom i demografskom padu Vareša započela je još prije rata kada spomenuta industrija nije više zadovoljavala tržišne zahtjeve.

No, ova sredina u koju se također doseljavalo ih mnogih krajeva, svoje “relaksirane” nacionalne odnose pokazala je na lokalnim izborima 2016. kada je glasovima Hrvata i Bošnjaka na mjesto načelnika izabran Zdravko Marošević iz HDZ-a BiH u kojeg polažu nadu za oporavak.

U emisiji Pod povećalom govorio je o saniranju proračuna koji je malo prije njegovog izbora bio blokiran od strane Porezne uprave zbog duga koji je iznosio kao i sam proračun općine.

Prema njegovim riječima, zatvorio je svako nepotrebno trošenje općinskog novca i preusmjerio ga samo u konkretne stvari od opće koristi. Tvrdi da se s jednoglasno usvojenim proračunom od oko tri milijuna KM mogu servisirati potrebe za sadašnjih devet tisuća stanovnika.

Jedino rješenje je bilo krenuti od osnova, a to znači prvo uvesti političko poštenje i rad. “Unio sam takvu atmosferu u slojeve društva koja će, nadam se u ovoj godini, pokazati prave rezultate”, dodaje Marošević.

Načelnik je kazao da se Varešani, tradicionalno okrenuti rudarstvu, šumarstvu i tzv. teškim poslovima sada okušavaju i u drugim granama kao što su turizam ili poljoprivreda.
Jednostavno, prirodne pogodnosti i mjesto u trokutu Sarajevo – Zenica – Tuzla mora se iskoristiti.

Apliciranje na projekte je stalna težnja, a investitori (većinom izvan BiH) prepoznali su olakšavajuće okolnosti koje im nudi općinska administracija i povoljne cijene zbog poprilično opustošenog Vareša.

Sve pozitivno ovom kraljevskom gradu neće puno vrijediti ako se ne zaustavi nestanak njegovog najvećeg kapitala, a to su ljudi. Marošević ističe tradicionalnu sklonost obrazovanju tamošnjeg čovjeka pa time budi nadu u prihvaćanje novih poslovnih ideja.

S druge strane, ne bi Varešu bilo prvi put da opet postane mjesto dolaska i nekih novih ljudi koji će okrenuti drugu stranicu varešanske povijesti.

Emisiju u cijelosti pogledajte u prilogu.