Šarović najavio brzo rješenje problema s izvozom u Rusiju

Nakon što je Rusija zaustavila uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine zbog neispravnih fitosanitarnih certifikata, reagirali su resorni ministri. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH, na konferenciji povodom desete godišnjice pristupanja BiH srednjoeuropskoj bescarinskoj zoni (CEFTA) rekao je da je nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem zaključeno da će svi nedostaci biti uklonjeni do 9.rujna.

“Zaključili smo sastanak dogovorom o uklanjanju svih nedostataka u suradnji, u skladu s preporukama Rusije, u sljedećih nekoliko dana, do petka. Ako oni budu uklonjeni, obavijestit ću rusku stranu da je BiH spremna za izvoz svojih proizvoda u Rusku Federaciju”, rekao je Šarović.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, istaknuo je na konferenciji da očekuje poboljšanja trgovinske razmjene unutar zemalja potpisnica CEFTA-e:

“Zemlje potpisnice svojim su unutarnjim propisima otežavale protok roba te smanjile našu vanjskotrgovinsku razmjenu unutar zemalja potpisnica. Bescarinske prepreke odnosile su se prvenstveno na nepriznavanje certifikata od strane akreditiranih laboratorija. BiH donedavno nije bila standardizirana jer nije imala laboratorije. Sa svakom pojedinačnom zemljom potpisivali smo međusobne sporazume o priznavanju laboratorijskih nalaza i kad nismo bili akreditirani. Sada imamo problem nedostatka broja laboratorija, tj. dostupnosti svim proizvođačima. Pred nama je zadatak omogućavanja svima ispitivanja uzoraka i kvalitetnog certificiranja svih naših proizvoda kako bi protok roba bio nesmetan.”