Šarović zatražio prekid blokade izvoza u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, kojim ga je obavijestio da su u Bosni i Hercegovini poduzete nužne i vjerodostojne mjere za usavršavanje sustava fitosanitarne zaštite i kontrole tijekom proizvodnje i pripreme roba namijenjenih za izvoz u Rusiju.

Ministar Šarović je, kako je priopćeno iz njegovog ureda, dao jamstva da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusku Federaciju u skladu sa standardima koje zahtijeva Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

“Imajući u vidu da je BiH poduzela sve neophodne mjere za otklanjanje nedostataka naznačenih u Izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor od 26. kolovoza ove godine, ministar Šarović je zatražio da se odmah ukinu mjere zabrane izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijekla iz BiH u Rusku Federaciju uvedene 4. kolovoza”, priopćeno je iz ureda ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ruski inspektori su u obilasku resornih bosansko-hercegovačkih službi utvrdili niz nedostataka u procesu certificiranja izvoznih proizvoda. Kao primjere su naveli da pojedini pečati ne navode da pripadaju državi BiH te da se ne čuvaju u odgovarajućim sigurnosnim uvjetima.